perjantai 8. helmikuuta 2013

Cameronin talouskuri ja Irlannin korot


·          Eu:n budjettisopu

·          Brittien Cameronin talouskuri

·          Irlannin ja EKP:n sopimuksen seuraukset

Ennen eurokriisin lääkkeestä kertovaa blogimerkintää ajattelin kirjoittaa pari sanaa Eu:n budjettisovusta ja Irlannin solmimasta sopimuksesta EKP:n kanssa.

Eilen Britannian pääministeri David Cameron puhui tiukkaan sävyyn EU:n budjetista ja vaati tiukkaa menokuria. Käytännössä hän halusi siis samaa talouskuria, mitä itse on harjoittanut Briteissä vastauksena finanssikriisiin. Karvat nousivat pystyyn kuunnellessa.

Finanssikriisin seurauksena ja Obaman vaalikauden alusta asti Yhdysvaltain republikaanit ovat vaatineet tiukkaa menokuria. Todelliset intressit heillä ovat pitkälti ideologisia: vähemmän valtionhallintoa yhteiskunnassa. Cameronin aloittaessa tiukan talouskurin (austerity) Briteissä etujoukossa länsimaista republikaanit hurrasivat hänen talouspolitiikalleen ja pitivät sitä mallina myös jenkeille. Nyt pari vuotta myöhemmin tulokset ovat aivan muuta kuin odotettuja Brittien taloudessa. Talouskasvu on ollut yllätys, yllätys hidasta ja jopa negatiivista. Tiukat menoleikkaukset ja verojen korottaminen ovat talouden taantumassa vaikuttaneet talouskasvua ja lamasta toipumista hidastavana tekijänä. Kaiken sivussa jenkkien republikaaneilta on terä viety rapakon takaisesta budjettialijäämäväittelystä, millä maailmantalouden kannalta on suurempi merkitys kuin briteillä.


Kuva 1 Erot Yhdysvaltain ja Britannian taantumasta toipumisessa 2007-2012. Toisessa on sovellettu tiukkaa valtiontalouden talouskuria ja toisessa ei. Pelkkä talouskuri ei ole tietenkään ainoa vaikuttava tekijä, mutta vahvimpia tekijöitä selittämään eron. Lähde Schularick ja Taylor (kannattaa lukea).

Onneksi EU-budjetin leikkaukset eivät olleet kovia, joskin osaltaan EU-talouden toipumiseen suoraan vaikuttavia. Infra-tukia vähennettiin lähes viidennes 156 miljardista 126 miljardiin. Poliitikoille on vaikeina aikoina kummasti helpompaa leikata ensin infrasta ja vasta viimeisenä mahdollisista suorista eduista äänestäjille. Infratukia olisi päinvastoin pitänyt lisätä roimasti. Taantumassa fiskaalikerroin eli vaikutus kansantalouteen on juuri infrasijoituksissa suuri. Toisin sanoen lisää työpaikkoja, verorahoja, kulutusta, talouden dynamiikkaa ym. kansantalouteen. Tutkimus- ja tuotekehitysrahoja ei onneksi leikattu.

Sivuhuomautuksena, leikkaukset maataloustukiin pitäisi kansallisesti korvata Suomessa täysin ja itseasiassa lisätä muutenkin kotimaista tukea, jotta nyt kovassa paineessa oleva kotimainen maatalous kestää 10-15 vuotta tekohengittäen. Tulevaisuudessa Aasian ja kehittyvien maiden talous- ja väestökasvu pitävät huolen maatalouden katteista. Siihen asti tarvitaan vahvaa kansallista tukea.

Toinen mielenkiintoinen eurotalouden uutinen oli eilinen Irlannin ja EKP:n sopu tukilainojen helpotuksista. EKP päätti pidentää lainojensa maksuaikoja, jotta Irlannilla on varaa harjoittaa löysempää budjettikuria finanssikriisin jälkeisen rangaistuspolitiikan sijaan. EKP:ssäkin on huomattu IMF:n tutkimukset ja tukipaketteihin liittyvän tiukan talouskurin seuraukset taantumasta toipumisessa. Sopu oli vielä riittämätöntä Irlannin tulevaisuuden kannalta, mutta alku jokatapauksessa.

Lisähuomiona neljännes (16,5 mrd euroa) brittien pankkituesta Royal Bank of Scotlandille ja Lloyds Banking Groupille valui Irlannin pankeille ja täten Irlannin talouteen. Tuskin Cameronia ilahduttava uutinen.

Markkinat reagoivat heti EKP:n kanssa solmittuun sopuun. Irlannin valtionlainojen korot putosivat merkittävästi. Vaihtotaseen alijäämäkin on Irlannissa kääntynyt jo pari vuotta plussalle, mitä irlantilaiset ylivelkaantuneet kotitaloudet kipeästi tarvitsevat. Toipumista Irlannissa on vauhdittanut 12,5 prosentin yritysverokanta, minkä seurauksena etenkin lääkefirmat ovat investoineet Guinnesin kotimaahan. Kotitaloudet painivat kuitenkin yhä alentuneiden tulojen kanssa. Myös ulkomaisten yritysten suuri ja kasvava painoarvo Irlannin kansantaloudessa luo riskialttiutta uusille markkinahäiriöille (tai esim. lääkepatenttien rauetessa). Irlannin tilanteesta lisää toisella kertaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti