tiistai 19. maaliskuuta 2013

Juha Sipilä - yrittäjätausta näkyy vahvasti


Suomessa ja maailmalla poliitikot, jopa johtavat sellaiset, tuntuvat olevan makrotaloustieteen (kansantalouden suuret suuntaviivat) suhteen pihalla kuin lumiukot. Mikrotaloudellisesti (kotitaloudet ja yritykset) heillä on jonkinlaista, joskin hyvin hajanaista näppituntumaa. Katsoin lopulta Yle Areenasta lauantain ykkösaamun, jossa Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä puhui valtiontaloudesta tulevaa budjettiriiheä silmällä pitäen (http://areena.yle.fi/tv/1827437). Aluksi en aikonut katsoa haastattelua, koska aikaisemmin vastaavat haastattelut ovat poliitikoilta olleet pitkälti diipadaapaa eli tyhjiä poliittisia lauseita. Ero esimerkiksi valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen ja Sipilän haastattelun välillä on kuin yöllä ja päivällä. Tosin myönnettäköön, että oppositiosta on aina helpompi huudella.

Mainittakoon avoimuuden nimessä, että en ole keskustalainen enkä sikäli omista tai ole omistanut minkään puolueen jäsenkirjaa. Olen kyllä äänestänyt Keskustaa aikaisemmin, mutta myös muita puolueita. Tämä ei ole tarkoitettu Sipilän ja varsinkaan Keskustan ylistyspuheeksi.

Sipilän haastattelusta tuli vahva yrittäjätausta esille. Hänen työelämähistoriansa kattaa vaiheet aina työntekijästä pienyrittäjäksi ja lopulta suuren yrityksen toimitusjohtajaksi (Elektrobit). Tämä näkyi vahvana mikrotalouden substanssina hänen kannoissaan. Makrotalouden kannalta hän oikeaoppisesti vaati talouden sopeuttamisen aikaväliä pidemmäksi noin kymmeneen vuoteen ja totesi leikkauksien nykytilanteessa olevan huono vaihtoehto. Elvytyksestä hän ei varsinaisesti puhunut ja käsitykseni mukaan menosääntökään ei nykytilassa oikein toimisi (joskin nousukaudella kyllä). Jo tuo leikkausten sysääminen olisi iso edistysaskel nykytilaan verrattuna.

Kasvusta hän puhui paljon ja ymmärsi vahvasti pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusongelmat (ns. likviditeettiansan). Hänen esittämästään 3-5 miljardin euron kasvurahastosta (ts. pääomarahoitusrahasto) Sipilä puhui tavallista poliittista jargonia huomattavasti tarkemmin (yrittäjätausta näkyi jälleen). Hän puhui mm. uudesta rahoitusinstrumentista: vieraan pääomanehtoinen vaihtovelkakirjalaina (sanahirviö). Tämä olisi rahaston myöntämä laina, joka muuttuu omistukseksi yrityksessä, mikäli sitä ei makseta määräaikaan mennessä takaisin. Toisin sanoen rahasto ei suoraan tulisi aina omistajaksi pääomasijoituksella vaan antaisi vapauden yrittäjälle rakentaa omaa liiketoimintaansa ja vaurauttaan. Tuotoltaan ja riskiltään tämä olisi suoran pääomasijoituksen ja lainan välimaastossa.

Lisäksi Sipilä tuntuu käytännössä ymmärtävän (jälleen kerran: yrittäjätausta ICT-alalla) tieto- ja viestintäteknologian merkityksen julkisenhallinnon tuottavuudessa ja tehokkuudessa. Myöskään vihreätalous ei jäänyt sanahelinäksi vaan hän antoi konkreettisia esimerkkejä, joilla vihreätalous on yhtä aikaa oikeasti vihreää ja myös taloudellisesti järkevää. Varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten mahdollisuudet tuntuvat Sipilällä olevan hallussa. Hänen energiatalouteen liittyvät kannat lainsäädännössä ja hajautetussa energiajärjestelmässä ovat asioita, joihin itse olen myös toivonut muutoksia jo vuosia.


Mikä merkitys puheenjohtaja Sipilällä on koko puolueen kannalta, onkin sitten toinen kysymys. Hän on minulle profiloitunut vahvimpana talousosaajana nykyisten puolueiden puheenjohtajien kesken, mutta jääkö tämä osaaminen Keskustassa pitkälti hänen harteilleen? Joka tapauksessa minun korvani saivat pitkästä aikaa järkevää talouspoliittista puhetta johtavan poliitikon suusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti